четверг, 22 сентября 2016 г.

Встановлення і запуск програми

Заняття 1
Мова програмування Python — інтерпретована об'єктно-орієнтована мова програмування високого рівня з динамічною семантикою. Розроблена в 1990 році Гвідо ван Россумом. Удосконалена версія Python 3.0 вийшла у 2008 році. Наразі остання версія Python 3.5.2. Скачати програму з офіційного сайту можна за посиланням
де вибираємо останню версію Python 3.5.2
Після встановлення відкриваємо Головне меню->Всі програми->Python 3.5->IDLE(Python 3.5 32 bit). У результаті відкриється вікно, де ми можемо виконувати обчислення виразів, використовуючи як калькулятор, наприклад:
2+7*3
Після натиснення Enter матимемо 23.
Щоб перейти до написання програм, відкриваємо File->New File і відкриється нове вікно, в якому будемо вже писати програми.
Щоб написати програму виведення вищевказаного виразу напишемо
print(2+7*3)
Щоб запустити програму на виконання, вибираємо Run->Run Module або F5. Після цього відкривається вікно збереження файлу, де вказуєте місце збереження та імʼя файлу, після чого він запускається і результат виводиться в перше вікно.
Якщо потрібно вивести текст, то напишемо print(‘Hello’)  або print(“Hello”). Одинарні та подвійні лапки інтерпретуються однаково, тому можна використовувати будь-які. Але текст «компʼютер» потрібно виводити так: print(“Компютер”).

Як бачимо, поки що все просто. Виведення змінних та обчислення виразів розглянемо на наступному занятті. До зустрічі.

9 комментариев:

  1. Доброго дня. Чи можна встановити Python 3.5.2 на Windows XP? Відкривається вікно Setap failed.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. У вас не вдасться встановити Python 3.5 на Windows XP. Ця операційна система є застарілою для Python 3.5. Більше того у вас навіть на вдасться встановити цю версію на Windows 7, яка не має 1-го пакету оновлення. Але в принципі не має значення яку саме версію діалекту 3 ви виберете, адже синтаксис та функції загалом ті ж самі.

      Удалить
  2. В мене встановлено версія 3.4 на XP, а 3.5 не пробував. Взагалі, повинно встановлюватися

    ОтветитьУдалить
  3. У мене по подвійному клику файлу *.py не відкривається код у редакторі. На долі секунди блимає вікно консолі і все. Відкриваю файл перетягуванням на іконку Python на робочому столі. Як це виправити?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ви можете натиснути на нього правою клавішею миші та вибрати пункт "Edit with IDLE", і ваш файл одразу відкриється у редакторі коду.

      Удалить
  4. Файл потрібно відкривати через меню запущеної програми Python IDLE: File -> Open

    ОтветитьУдалить
  5. Не бачу логіки (щодо результатів тестування на конкурсі учитель року):
    Час початку: 11:12:32. Час завершення: 11:52:35. Тривалість: 00:40:00.Всього завдань в тесті: 40. Виконано завдань: 32. З них правильно: 19.
    Оцінка: 42.

    Час початку: 11:13:31. Час завершення: 11:53:34. Тривалість: 00:40:00.Всього завдань в тесті: 40. Виконано завдань: 40. З них правильно: 18.
    Оцінка: 47.
    Ніщо в цьому світі не досконале?



    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Різні питання оцінювалися у різну кількість балів. Я бачив питання на 2 та 5 балів

      Удалить
  6. Шановні відвідувачі блогу. Автор щиро вдячний Вам за схвальні відгуки цього блогу, але маю Вам повідомити, що втратив можливість надалі вести цей блог. Тому його робота продовжиться за новою адресою pythonforschool.blogspot.com, ду викладений матеріал по вивченню PYTHON саме для учнів 8 класу з розбивкою задач на теми, викладенням теоретичного матеріалу з прикладами, списком задач для класної та домашньої роботи та підтримкої їх онлайн-перевірки. Буду радий Вас всіх бачити на оновленому блозі.

    ОтветитьУдалить